2022 YILI TBB AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ'NİNİN GÜNCELLENMESİ TALEBİ HAKKINDAKİ YAZI.
Tarih: 4.04.2022 | Okunma Sayısı: 338

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

Hukuk Müşavirliği

 

 

Sayı       : E-41870694-659-6967                                                                       02.03.2022

Konu     : 2022 Yılı TBB Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ninin Güncellenmesi Talebi hakkında.

 

 

ADALET BAKANLIĞI HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

 

 

1136 sayılı Avukatlık Kanunu, "Asgari ücret tarifesinin hazırlanması" başlıklı 168. maddesinin 1. ve 2. fıkralarında "Baronun yönetim kurulları, her yıl Eylül ayı içerisinde, yargı yerlerindeki işlemler ile diğer işlemlerden alınacak avukatlık ücretinin asgari hadlerini gösteren birer tarife hazırlayarak Türkiye Barolar Birliğine gönderirler. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca, baro yönetim kurullarının teklifleri de göz önüne alınmak suretiyle uygulanacak tarife o yılın Ekim ayı sonuna kadar hazırlanarak Adalet Bakanlığına gönderilir. Şu kadar ki hazırlanan tarifede; genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davalar ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasından doğan her türlü davalar için avukatlık ücreti tutarı maktu olarak belirlenir. Bu tarife Adalet Bakanlığına ulaştığı tarihten itibaren bir ay içinde Bakanlıkça karar verilmediği veya tarife onaylandığı takdirde kesinleşir. Ancak Adalet Bakanlığı uygun bulmadığı tarifeyi bir daha görüşülmek üzere, gösterdiği gerekçesiyle birlikte Türkiye Barolar Birliğine geri gönderir. Geri gönderilen bu tarife, Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulunca üçte iki çoğunlukla aynen kabul edildiği takdirde onaylanmış, aksi halde onaylanmamış sayılır; sonuç Türkiye Barolar Birliği tarafından Adalet Bakanlığına bildirilir. 8 inci maddenin altıncı fıkrası hükümleri kıyasen uygulanır." hükmünü haizdir.

 

Alıntılanan yasa maddesi gereği Ekim ayı içerisinde Bakanlığa gönderilmek üzere gerçekleştirilen Tarife hazırlama çalışmaları sırasında elde edilen mali veriler sınırlı olduğundan; maktu ücretlerde yalnızca yüzde yirmi beş artış yapılarak onaylanmak üzere gönderilmiş ve 20 Kasım 2021 tarihli 31665 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Ekim ayında mevcut TEFE ve TÜFE oranları dikkate alınarak hazırlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin Kasım ve Aralık ayı başta olmak üzere 2022 yılında da beklenmeyen şekilde oluşan mali tablo, yürürlükteki tarifenin yeniden değerlendirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Zira;

 

Resmî rakamlara göre;

 

2021 yılına ait yıllık enflasyon oranı: %36,08 2021 yılı yeniden değerleme oranı: %36,20 olup

2022 Ocak ayı enflasyon oranı %48,69 olarak açıklanmıştır.

 

2022 yılında işçi asgari ücretin brüt miktarı 5.004,00 TL. olup 4.253,40 TL net olarak ödenmesi gerekli miktardır.

 

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin maktu ücretleri düzenleyen Tarife bölümü incelendiğinde; asliye mahkemeleri ile çocuk mahkemelerinde görülen davalar için verilecek maktu ücretlerin işçi asgari ücretin brüt tutarı ile aynı seviyede olduğu, fikri ve sınai haklar mahkemesi, ağır ceza mahkemeleri, Yargıtay'da ilk derecede görülen davalar ile Danıştay'da ilk derecede görülen duruşmalı davalar dışında tüm maktu ücretlerin işçi asgari ücretin altında olduğu görülmektedir.

 

Avukatlık Kanununun 169. maddesinde yer alan "Yargı mercilerince karşı tarafa yükletilecek avukatlık ücreti, avukatlık ücret tarifesinde yazılı miktardan az ve üç katından fazla olamaz." hükmünde olanaklı bulunan tarifedeki miktarın üzerinde karşı yan avukatlık ücreti tayini konusunda uygulamada örnek de yer almadığından; avukat meslektaşlarımızın yoğun bir mağduriyet yaşadığı yazımız ekinde örnek olarak gönderilen Baro Başkanlıkları başvurularından da anlaşılmaktadır.

 

Sözü edilen mağduriyeti önlemek üzere yukarıda aktarılan mali tablo da dikkate alınarak Tarife üzerinde değişiklik yapmak için Bakanlığınızca ortak çalışma talebimizi değerlendirmelerinize sunarım.

 

Saygılarımla.

 

 

 

 

 

 

 

Av. Veli KÜÇÜK Başkan a.

Genel Sekreter

 

 

 

 

Ek:

1-07.01.2022 tarih 12 sayı ve Cmk Ücret Tarifesi ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesindeki Artış Oranının Güncellenerek konulu yazı

2-17.01.2022 tarih E-84909601-622.03-49 sayı ve CMK Ücret Tarifesi ve Avukatlık Asgari Ücret Tarife’ndeki Artış Oranının Güncellenerek konulu yazı

3-22.12.2021 tarih 496 sayı ve Avukatlık Asgari Ücret Artırımı Hakkında Gelen Yazıları konulu yazı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.


 
Evrak doğrulama http://dogrulama.barobirlik.org.tr adresinden d3496a55 kodu ile yapılabilir.

 

20.09.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.