BARO BAŞKANLIĞIMIZDAN SUÇ DUYURUSU
Tarih: 31.07.2023 | Okunma Sayısı: 457

28.07.2023 tarihinde ilimiz Şeyhcui Mahallesi’nde bulunan bir sitenin bahçesinde, Amasya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince ölü olarak bulunan ve ilk incelemelere göre zehirlendikleri tespit edilen köpeklere ilişkin olarak, olayın faillerinin bulunarak cezalandırılmalarının sağlanması amacıyla, baro Başkanlığımız ile Çevre ve Hayvan Hakları Komisyonumuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur.

AMASYA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

ŞİKAYET EDEN                            : Amasya Barosu Başkanlığı adına

Av. Cem KILIÇ – Amasya Barosu Başk.Yrd.

ŞİKAYET EDEİLEN / ŞÜPHELİ : Faili Meçhul

SUÇ                                                   : 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na

Muhalefet

AÇIKLAMALAR                            :

1 – Baromuz Çevre ve Hayvan Hakları Komisyonu’na yapılan ihbar üzerine, 28.07.2023 tarihinde ilimiz Şeyhcui Mahallesi Çamlıkent Ulus Sitesi bahçesinde Amasya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince ölü olarak bulunmuş köpekler olduğu bilgisine ulaşılmış olup yine Amasya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile yapılan şifahi görüşmede ölü köpeklerin, ilk incelemeye göre, zehirlenmiş olduğu bilgisi tarafımıza verilmiştir.

2 – Olaya ilişkin fotoğraf, rapor ve tutanaklar Amasya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile Amasya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde mevcuttur. Suç duyurumuza konu olay Amasya Doğal Hayatı ve Hayvan Haklarını Koruma Derneği tarafından da sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılarak kamuoyuna duyurulmuştur.

3 – 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun “Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Korunması” başlıklı 6. Maddesinde ; “Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır.” şeklinde düzenleme mevcuttur.

4 – Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde ise bu hususta; “(1) Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler…(3) Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır…(11) Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.” maddelerine yer verilmiştir.

5 – Hayvanların da içinde yaşadığımız çevre ve toplumun bir unsuru olduğu ve herkesin hukuk devletinin sınırları içinde yasalara uyma zorunluluğu bulunduğu hususları da dikkate alınarak bahsi geçen hükümler gereği olayın araştırılarak diğer sahipsiz sokak hayvanlarına da eziyetin önlenmesi, bu hayvanların can güvenliğinin sağlanması amacıyla söz konusu olayı gerçekleştiren kişi/kişilerin tespit edilmesini ve eylemlerine uyan yasa maddeleri uyarınca şüpheli / şüphelilerin hakkında gerekli işlemlerin yapılarak cezalandırılmaları için kamu davası açılmasını sağlamak amacıyla makamınıza başvurmak zarureti hasıl olmuştur.

SONUÇ VE İSTEM                           : Yukarıda arz ve izah olunan nedenler ile soruşturma sırasında resen göz önüne alınacak diğer nedenlerle olayın araştırılarak diğer sahipsiz sokak hayvanlarına da eziyetin önlenmesi, bu hayvanların can güvenliğinin sağlanması amacıyla söz konusu olayı gerçekleştiren kişi/kişilerin tespit edilmesini ve eylemlerine uyan yasa maddeleri uyarınca şüpheli / şüphelilerin hakkında gerekli işlemlerin yapılarak cezalandırılmaları için kamu davası açılmasını talep ederiz.31.07.2023

Amasya Barosu Başkanlığı

Adına

Av. Cem KILIÇ

Amasya Barosu Başkan Yrd.

19.09.2024