ELMALI DAVASINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 30.06.2021 | Okunma Sayısı: 578

Antalya'da iki çocuğun cinsel istismara uğramasına ilişkin yürütülen ve elmalı davası olarak anılan yargılamada sosyal medya ve basına yansıyan durumu üzüntü ile takip etmekteyiz.

Çocuklara ilişkin yapılan duruşmalar, kovuşturmada aleniyet ilkesinin istisnası olarak, kapalı yapılır ve çocuğa ait her türlü bilgi belge veri gizlidir.

ÇÜNKÜ bu çocuğun üstün yararı ilkesinin bir gereğidir.

ÇÜNKÜ çocuğun unutulma hakkı vardır.

Çocuğun ev adresi, mahallesi, okulu, arkadaşları ve akrabalarına dair bilgiler gizlilik kapsamında değerlendirilmeli ve çocuğun kimliğini açığa çıkarabilecek bilgiler paylaşılmamalıdır. Elmalı davasında yapılan mektup ve resim paylaşımları ve ardından gelen ses kayıtları hem çocukların mahremiyetini yerle yeksan etmiş hem de bunların sosyal mecralarda paylaşılmasıyla çocukların unutulma hakkı ellerinden alınmıştır.

Bu gizlilik ihlali çocukların tedavi ve iyileşme sürecine olumsuz etki edeceği gibi, yargılama boyunca da ikincil örselenmeye yol açacaktır.

Bu paylaşımların acilen durdurulması gerekmektedir. Her ne sebeple olursa olsun çocuğun üstün yararı ilkesi geri planda bırakılamaz.

Çocukların cinsel istismarına ilişkin dosyalarda ifadeler Çocuk İzlem Merkezi aracılığı ile ve yetkili uzmanlar eşliğinde bir kere alınmalıdır. Alınmış olan kayıtlardan suret alınması yasaktır. Bu hususlar dikkate alınmadan çocukların unutulma hakları, gizlilikleri ve mahremiyetleri önemsenmeden yapılan paylaşımların yaratacağı travmanın geri dönüşü olmayabilir. Hayatlarının herhangi bir döneminde karşılarına çıkan bu görüntüler, ses kayıtları, çizimler onların travmalarını tetikleyebilir. Derneklerin ve medyanın kamuoyu oluşturmak adına yapmış olduğu bilinçsizce paylaşımlar çocuklara daha büyük zararlar verebilir. Çocukların geleceğini düşünmek ve onları korumak zorundayız, onlara travma yaratacak etkileşimlerde bulunarak onlara çare olamayız! Duyarlı olan herkesi paylaşımlarında çocukların korunması için etkileşime ve onları gerçekten korumaya yönelik davranmaya davet ediyoruz.

Davaya komisyon olarak müdahil olacağımızı ve sürecin takibine titizlikle katkı sunacağımızı bildiririz.

 

Amasya Barosu Çocuk Hakları Komisyonu

 

20.09.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.