GEBZE ADLİYESİ GİRİŞİNDE AVUKATLARIN HUKUKA AYKIRI OLARAK ARANMASINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 26.03.2022 | Okunma Sayısı: 292
GEBZE ADLİYESİ GİRİŞİNDE AVUKATLARIN HUKUKA AYKIRI OLARAK ARANMASINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
 
Gebze Adliyesinde Avukatların çantalarının aranması yönünde Başsavcılık talimatının verildiğini ve polis memurları tarafından talimat doğrultusunda hareket edildiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. 
Kanun koyucu Avukatların ifa ettiği görevi dikkate alarak Avukatların aranmasına yönelik özel hükümler düzenlenmiştir. Avukatların büro ve konutlarının, üzerlerinin aranması, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesi ile 5271 sayılı 130. maddesinde özel olarak düzenlenmiş olup, adli veya önleme araması olması fark etmeksizin hangi şartlarda ve nasıl aranacağı açıkca belirtilmiştir.
Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesinde, Avukatların görevlerinden doğan veya görev sırasındaki işledikleri suçlardan dolayı, Avukat bürolarının ve konutlarının ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcısı denetiminde ve kayıtlı olunan Baro temsilcisinin katılımı ile aranabileceği Ağır Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren bir suçtan dolayı suç üstü hali dışında Avukatın üzerinin aranamayacağı açıkca ifade edilmiştir.
Kanunun açık hükmüne rağmen, Gebze Adliyesinde Adliye girişinde Avukatların çantalarının aranması ya da x-ray cihazından geçirilmesine yönelik Başsavcılık talimatının verilmesi ve de bu talimatın polis memurları tarafından uygulanması hukuka ve kanuna aykırıdır. Başsavcılık talimatı, kanuna aykırı emir yada kanunsuz emir olduğundan, Başsavcılık talimatı doğrultusunda arama yapılması, polis memurları yönünden hukuka uygunluk sebebi değildir. Bu anlamda söz konusu talimatı veren ve talimat doğrultusunda arama yapan ilgililer hakkında 5237 sayılı TCK’nın 120. maddesinde düzenlenen "Hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisine üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir." hükmünün uygulanması gerekir.
Yargının kurucu unsurlarından olan ve yargı görevi yapan avukatların,  kanunsuz emir ile hukuksuzluğa maruz bırakılması, ülkemizde Avukatlara karşı işlenen suçların ne kadar sıradanlaştığının, savunmayı temsil eden avukatların itibarsızlaştırmaya çalışıldığının göstergesidir. İlgililer hakkında derhal soruşturma başlatılmalı ve yasal olarak gereği yapılmalıdır.
Bu vesile ile Gebze’de görev yapan meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, söz konusu kanuna aykırı uygulamanın bir an evvel son bulmasını istiyoruz. 
 
Kamuoyuna Saygılarımızla.
 
  AMASYA BAROSU
20.09.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.