TBB TARAFINDAN YAPILAN BAŞVURU ÜZERİNE AVUKATLIK KANUNU'NA AYKIRI FAALİYETLERDE BULUNAN HASAR DANIŞMANLIK ŞİRKETİ HAKKINDA İDARİ PARA VE REKLAM DURDURMA CEZASI VERİLMİŞTİR
Tarih: 12.09.2024 | Okunma Sayısı: 43

Bilindiği üzere; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na aykırı şekilde faaliyet göstererek meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın mağduriyetine yol açan Hasar Danışmanlık şirketleri, aracılar ve iş takipçileri hakkında yasal işlem yapılması için Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından gerekli başvurularda bulunulmak üzere “İhbar Butonu” 02.05.2024 tarihinde tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın kullanımına sunulmuştur.

Gelen ihbarlar üzerine Hasar Danışmanlık şirketlerine karşı Türkiye Barolar Birliği tarafından Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığına yapılan ısrarlı başvurular sonucunda Kurul tarafından yalnızca reklam durdurma cezası verme uygulamasından vazgeçilmiş, reklam durdurma cezası ile birlikte idari para cezası işlemleri tesis edilmeye başlanmıştır.

Sözü edilen şirketlerden olan ve yasa dışı faaliyetlerde bulunan “… Şirketi” hakkında yaptığımız şikâyet başvurumuz üzerine Kurul tarafından; Şirket faaliyetlerinin 'herhangi bir çıkar karşılığında avukata iş getirmeye aracılık faaliyeti' niteliğinde olup suç teşkil ettiği tespit edilmiştir.

“… Yönetim ve Danışmanlık Limited Şirketi”ne ait internet sitesi ile Instagram hesabında yer alan tanıtımlarda, meydana gelen bir kaza sonucu doğabilecek her türlü tazminat haklarının en kısa zamanda hak sahiplerine ulaştırılacağı vaadinde bulunularak trafik ve iş kazaları başta olmak üzere, tazminat alacağına ilişkin, Avukatlık Kanunu'nun 35. maddesinde sayılan ve sadece baroda yazılı avukatların yetkisinde olan faaliyetlerin firma tarafından yürütüldüğü ifade edilmiştir.

Kurul tarafından, şikâyete konu internet sitesi ve Instagram hesabında yapılan tanıtımlar dolayısıyla tüketicilerin yanıltıldığı, mağdur edildiği ve bilgi eksikliklerinin istismar edildiği değerlendirilmiştir. Bu kapsamda tanıtımların Avukatlık Kanunu’na, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a, Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’ne aykırı olduğu gerekçesiyle 550.059-TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmiştir.

Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız.

Karar için tıklayınız

 

Türkiye Barolar Birliği

19.09.2024
AV. BAHADIR TEKEŞ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.